Motiverande samtal

Den grundläggande kommunikationsmetoden som används av stödpersonerna på Steg för Steg kallas Motiverande samtal (MI), vilken även är känd som reflektivt lyssnande.

”Motiverande samtal (MI) är en samarbetsinriktad samtalsstil i syfte att stärka en persons egen motivation och åtagande till förändring.” – William R. Miller

Reflektivt lyssnande (BÖRS)

  • Bekräftelse
  • Öppna frågor
  • Reflektioner
  • Sammanfattningar

Bekräftelse

Bekräftelse är en viktig del och i MI-samtalet visar stödpersonen att hen ser medarbetaren och uppskattar dennes goda egenskaper, styrka, avsikter och ansträngningar.

Öppna frågor

En stödperson arbetar ofta med öppna frågor som pedagogiskt arbetssätt. Exempelvis kan de ställa frågorna: Hur? Vad? På vilket sätt? Berätta!

I motiverande samtal (MI), inbjuder öppna frågor till berättande svar, medan slutna frågor leder till ja eller nej eller något annat kortare svar. Att arbeta med öppna frågor är grundläggande för att bygga kontakt, förtroende och gott samarbetsklimat.

Reflektioner

Stödpersonen berättar tillbaka, d.v.s återspeglar vad den uppfattar. Detta görs kontinuerligt under ett MI-samtal.

Att reflektera eller återspegla vad stödpersonen uppfattar i samtalet visar empati och är ett sätt för stödpersonen att få medarbetaren att fortsätta prata och utforska sina tankar.

Sammanfattningar

Uppfyller liknande funktioner som reflektioner. Sammanfattningar innebär ofta ett steg vidare i samtalet eller fokusskifte. Även i sammanfattningen kan stödpersonen betona vissa saker som hen vill förstärka och det positiva med förändring.

Fler artiklar

Öppettider och aktiviteter under mellandagarna 2023-2024

Öppettider och aktiviteter under mellandagarna 2023-2024

Öppettider och aktiviteter mellandagarna 2023-2024 Vi erbjuder promenad samt ett par utflykter under mellandagarna. Datasalen är öppen och det finns fika i Målarrummet mellan kl. 10 -14. Vårt kök kommer vara stängt då vi renoverar det. Anmälningsblankett för utflykter...

Besök av författare Helena Westerberg

Besök av författare Helena Westerberg

Presentation av boken Vakengångare Söndagen 19 november 2023 hade IFS/CS, med Steg för Steg, besök av Helena Westerberg, själverfaren med schizofrenidiagnos, och samtidigt hjärnforskare. Helena är aktuell med sin bok ”Vakengångare”, som ger läsaren en inblick såväl i...

Nytt schema och nya cirklar till VT-24

Nytt schema och nya cirklar till VT-24

Steg för Steg VT - 2024 Nu är schemat för vårterminen klart. Bland vårens cirklar finns det både nya och gamla cirklar och lärare. Utöver detta kommer vi till våren börja träna lättare styrkerörelser innan våra promenader, som del i Steg för Stegs hälsofrämjande...

Följ oss på sociala medier!

Vi finns på Facebook och delar med oss av kurser och evenemang, kunskap och råd!